Na nedělním výšlapu na Alexandrovu rozhlednu jsme si opět rozšířily obzory
– Karin začala básnit o dřínech, které prý v okolí Babic kdysi našla,
a přes veškeré její snažení, jsme si dřín nedokázaly ani za mák představit 🙂
… když v tu dojdeme k rozhledně a co nevidíme… dřín v celé své kráse i chuti 🙂
A tak přidávám i informace k němu – vypadá to na opravdu hodně zdravý plod a roste nám za humny 🙂
Dřín obecný se vyskytuje v teplejších oblastech Evropy, daří se mu zejména na Balkáně a také v jihozápadní Asii. V České republice se vyskytuje pouze ve dvou oblastech – severozápadních Čechách (Český kras, České středohoří a Dolní Povltaví) a na jižní Moravě – přímo u Alexandrovy rozhledny :-).
Dřínky mají natrpklou sladkokyselou chuť a obsahují velké množství vitamínu C. Dále jsou bohaté na kyselinu vinnou a jablečnou, pektiny, třísloviny, draslík, vápník, hořčík a provitamin A. Plody se často suší a jsou užívány se ve formě drceného prášku nebo se z nich připravuje odvar. Výborná je dřínová marmeláda a oblíbená je také pálenka z dřínu. Ten tlumí některé typy závratí, dokáže zbavit člověka hučení v uších, léčí nedoslýchavost, ochablost v bederní oblasti a v kolenou a chorobné pocení. Dřín je údajně vhodný také na příliš hojné močení a některé formy močové inkontinence. Nesmí se však užívat při vysokých horečkách, průjmech a při problémech s močením Plody dřínu jsou také vhodné pro celkové posílení imunitního systému i při rekonvalescenci po chřipkách.